Sunday, April 10, 2016

Na aké typy firemných školení sa hodí e-learning?

Všade pri e-learningu čítame, že šetrí čas a náklady. Tieto výhody samé o sebe ešte nikoho nepresvedčia o tom, aby sa e-learning vo firme zaviedol. Vo väčšine firiem nemajú reálnu predstavu o tom, ako e-learningu funguje a ako ho využiť. Pozrime sa spolu na 5 typov školení, pri ktorých sa najviac prejavia výhody e-learningu.



1. Vstupné školenia 

Oboznámte nových zamestnancov s históriou firmy, vedením, produktami, atď. Na tento typ školenia je možné vynaložiť veľmi veľa kreativity. Pekne spracované vstupné školenie môže byť základným vzťahovým prvkom medzi firmou a novým zamestnancom. Už nemusíte nahnať desiatky nových zamestnancov do zasadačky a rozprávať im dookola to isté. Vstupné školenie nový zamestnanec môže absolvovať aj v pohodlí domova.  Nechajte si spracovať pekné interaktívne školenie profesionálmi. Oplatí sa Vám to.

2. Školenia povinné zo zákona

Poznáme najčastejšie školenia BOZP, Ochrana pred požiarmi, Hygiena potravín, atď. Školenia povinné zo zákona majú zákonom stanovený legislatívny rámec. Ide najmä o rozsah štúdia, predpísaný čas, povinný zápis zo školenia a každé školenie musí mať odborného garanta. Moderné systémy na riadenie elektronického vzdelávania (LMS) dokážu všetky tieto prvky zabezpečiť. Skúsenosti z aplikovania povinných školení zo zákona nám ukázali, že školenia musia byť čo najviac  lineárne. Inak povedané, zamestnanec si musí vedieť preklikať kurz jedným tlačidlom bez akýchkoľvek rušivých elementov od začiatku až po koniec. Vyšší level je prepojenie napríklad na dochádzkový systém, ktorý upozorní zamestnanca pri pípnutí čipovou kartou na vchode, že nemá absolvované povinné školenie a urýchlene ho musí vykonať.

3. Produktové školenia

Oboznámte svojich zamestnancov s novými produktami interaktívnou formou. Z našich skúseností sa nám na produktové školenia najviac osvedčili webináre. Samozrejme, závisí od viacerých faktorov. Uvediem jeden príklad. Firma zaoberajúca sa finančným sprostredkúvaním si každý pondelok pozýva do svojej centrály odborníkov z bánk a poisťovní, ktorí prostredníctvom jednoduchej web kamery vysielajú webináre a oboznamujú predajcov s novými produktami. Neviem si predstaviť školenie na nové produkty tohoto typu efektívnejšie.

4. Školenia pre osobnostný rozvoj

Najčastejšie ide o školenia dodávané externými vzdelávacími spoločnosťami ako hotové kurzy. Je však na kreativite HR manažérov, ako dokážu zabezpečiť osobnostný rozvoj zamestnancov prostredníctvom vzdelávania. Ideálne ja mať dostatok vlastných kapacít na tvorbu takéhoto typu školenia a ušiť ho na mieru svojim zamestnancom. Existuje veľa vzdelávacích firiem, ktoré predávajú hotové SCORM kurzy pre osobnostný rozvoj, ktoré je možné jednoducho nahrať do vlastného LMS.

5. Overovanie vedomostí

Nejde ani tak o typ školenia ako o prvok vzdelávania. Moderné systémy na riadenie elektronického vzdelávania dokážu neuveriteľné veci. Overovaním vedomostí prostredníctvom e-learningu si nemusíme predstaviť len elektronické testovanie. Dôkladným nastavením jednotlivých kurzov v LMS dokážeme zabezpečiť to, že systém po splnení určitých podmienok (absolvovanie všetkých študijných materiálov, minimálny čas štúdia, priemerné skóre za testy, atď.) automaticky vyhodnotí kurz ako absolvovaný a vystaví osvedčenie. Samostatnou kapitolou sú aj spomínané elektronické testy, ktoré môžete využiť na priame overenie vedomostí.

Určite existuje aj viac typov školení, v ktorých si e-learning nájde uplatnenie. Ak máte vlastné skúsenosti, neváhajte sa s nimi podeliť v komentári.

Ďakujem za Vašu pozornosť, ak sa Vám článok páčil, lajkujte, zdieľajte, komentujte. 

Jožo

1 comment :