Tuesday, March 29, 2016

Ako si vytvoriť elektronický kurz z MS PowerPointu?

V tomto článku si ukážeme najjednoduchšiu a najlacnejšiu cestu, ako si vytvoriť plnohodnotný elektronický kurz pomocou MS PowerPoint.

Na úvod opäť trocha teórie. 

Prečo nie je powerpointová prezentácia plnohodnotným elektronickým kurzom? Ak by sme powerpointovú prezentáciu nahrali do akéhokoľvek elektronického vzdelávacieho systému (LMS), uložila by si len ako bežný súbor PPT.

Cieľom elektronického vzdelávania je sledovanie trackingu (kde sa študujúci v kurze nachádza) a scoringu (aké má hodnotenie). Tieto údaje nám LMS zo študovanej powerpointovej prezentácie získať nedokáže. Preto je potrebné vyexportovať ju do formátu SCORM. Vtip je v tom, že MS PowerPoint sám o sebe túto možnosť nemá. Je potrebné doinštalovať si bezplatný plugin s názvom iSpring. Stiahnete si ho na tejto adrese >>>

Inštalácia pluginu iSpring je maximálne jednoduchá. Po jej dokončení si otvorte MS PowerPoint, v ktorom sa Vám zobrazí nová záložka iSpring.

Nainštalovaný plugin iSpring
Po kliknutí na záložku iSpring sa zobrazia základné možnosti bezplatnej verzie, ktorá umožňuje export do SCORMu. Vyberte možnosť Publish.

Vyberte možnosť Publish
V nastaveniach záverečného exportu je dôležité vybrať možnosť exportu do formátu HTML5, aby bol kurz študovateľný na mobilných zariadeniach a následne označiť aj možnosť "Generate SCORM 1.2 compliant course". Kurz vyexportujete kliknutím na odkaz "Publish".

Záverečné nastavenie kurzu. 
Dôležité!!! Vyexportovaný SCORM kurz je jeden .zip súbor!!!

Takto vyexportovaný kurz je možné nahrávať do ľubovoľných LMS. Môže byť vytvorenie plnohodnotného elektronického kurzu jednoduchšie? :)

Prečo je ešte potrebné vyexportovať powerpointovú prezentáciu do SCORMu?

Študujúci bude študovať kurz cez internet. Obsah kurzu nám teda zobrazuje internetový prehliadač. Keby sme kurz nahrali čisto vo formáte PPT a študent by MS PowerPoint nemal na počítači nainštalovaný, súbor by si nespustil. Ďalším dôvodom, prečo je potrebné kurz dostať do formátu SCORM je, že LMS nám dokáže odsledovať, kde sa študujúci v kurze nachádza. V praxi to znamená, že ak študujúci zavrie kurz na 2. slajde a opäť sa ku kurzu vráti neskôr, pokračuje tam, kde kurz zatvoril. LMS v spolupráci so SCORM kurzom dokáže tiež identifikovať, či bol kurz úspešne ukončený. Ďalším dôvodom je, že kurz vyexportovaný vo formáte SCORM dokážete nahrať do akéhokoľvek moderného LMS. Toto môže byť výhoda najmä pre lektorov, ktorí môžu takéto prezentácie ponúkať firmám ako plnohodnotné elektronické kurzy.

Pochopili ste, prečo je potrebné kurz dostať do formátu SCORM? Ak nie, prečítajte si pomaly ešte raz predchádzajúci odstavec :)

Ďakujem za Vašu pozornosť, ak sa Vám článok páčil, lajkujte, zdieľajte, komentujte.

Jožo



No comments :

Post a Comment