Monday, March 14, 2016

Bariéry v zavádzaní firemného e-learningu

Všeobecné poučky o e-learningu poukazujú najmä na jeho ekonomickú efektivitu. Či už sa jedná o finančnú úsporu oproti prezenčným školeniam, úsporu času, atď. Ak je e-learning taký výhodný, prečo ho nemá ešte každá stredná alebo väčšia firma? Pozrime sa spolu na najväčšie bariéry, ktoré bránia zavedeniu e-learningu v podnikovej sfére a poďme zbúrať zopár mýtov.

Ekonomická efektivita je pri správne nastavených procesoch v e-learningu neodškriepiteľná. Zmienil som sa o tom v článku Ako za 2€ povinne preškoliť zamestnanca zo zákona. Čím väčšia firma, tým je ekonomická efektivita výraznejšia. Zhrnieme si niekoľko aspektov, ktoré vytvárajú bariéru pre implementáciu e-learningu vo firme. Podľa môjho názoru ide predovšetkým o psychologickú bariéru, ale budem veľmi rád, ak svoj pohľad s troškou sebareflexie popíšu najmä HR manažéri. Možno naozaj zistíme, že problémom je len nedostatok správnych informácií o e-learningu.

"Počiatočná investícia bude určite vysoká!"

Treba si uvedomiť, že väčšina e-learningových riešení sa prenajíma formou licencie (väčšinou ročnej). Už sú preč časy, kedy nákup podobného typu softvéru tvoril významnú položku investičných výdavkov. Licencie na e-learningové riešenia sa dajú realizovať z bežných výdavkov. Mýtus zbúraný.

"Určite je to niečo zložité!"

Veľa HR manažérov sa bráni e-learningu najmä z dôvodu, že si hneď predstavia zložitý systém, na ktorého obsluhu treba absolvovať ďalšiu "vysokú školu". V niektorom z ďalších článkov si ukážeme, ako za 5 minút spustiť plnohodnotný e-learning vo firme a zbúrame tento mýtus definitívne.

"HR manažér nie je programátor, aby implementoval e-learning!"

Na úspešnú implementáciu e-learningu vo firme potrebuje HR manažér:

  1. Základné znalosti z obsluhy (nie programovania) internetových stránok, ktoré sú potrebné na obsluhu elektronického vzdelávacieho systému (LMS), o ktorom písal kolega Peter Petruš. 
  2. Základné znalosti Powerpointu na tvorbu elektronických kurzov. O tvorbe elektronických kurzov cez Powerpoint si povieme viac v inom článku a odkaz na článok sem umiestnim dodatočne. 
Úspešný e-learning netvorí dobrý programátor, ale dobrý personalista!

"Naši zamestnanci majú slabú počítačovú gramotnosť!"

Túto frázu sme už počuli pri dvoch kľúčových projektoch, kde cieľová skupina boli bežní ľudia, zamestnanci, v počte asi 7 tisíc ľudí. Najčastejšie otázky boli: "Ako zvládne traktorista e-learning!", "Ako zvládne predavačka e-learning!". Zvládli! Niektorí s pomocou ale zvládli a zvládajú čoraz lepšie. E-learning je skvelý nástroj na rozvoj počítačovej gramotnosti zamestnancov. Vytvára sa tu zaujímavý synergický efekt.

"Nemáme dosť počítačov pre všetkých zamestnancov!"

Jednou z výhod e-learningu je, že zamestnanci nemusia študovať naraz. Toto je výhodou najmä pre firmy, ktoré nemajú dostatočné počítačové vybavenie. Netreba zabúdať, že zamestnanec si môže kurz spraviť pohodlne aj z domu. A vo firme sa postupne prestriedajú za jedným počítačom aj viacerí.

Stále si myslíte, že existujú neprekonateľné bariéry pre zavedenie e-learningu v podnikovom prostredí? Ak ste sa s nejakými stretli, podeľte sa s nami o nich v diskusii!

Ďakujem za Vašu pozornosť, ak sa Vám článok páčil, lajkujte, zdieľajte, komentujte.

Jožo

1 comment :