Thursday, March 3, 2016

Ako za 2€ povinne preškoliť zamestnanca zo zákona?

Školenie zamestnancov patrí medzi základné prvky manažmentu ľudských zdrojov. V niektorých prípadoch dokonca medzi povinné, ak sa jedná o školenia povinné zo zákona, ako napríklad oblasť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, protipožiarnej ochrany alebo hygieny potravín. V tomto článku sa pozrieme spolu bližšie na možnosti efektívneho využitia elektronického vzdelávania v konkrétnej spoločnosti s vyše 2000 zamestnancami a viac ako 120 prevádzkami.


Ide o konkrétnu štúdiu zo spoločnosti, ktorá zaviedla elektronické vzdelávanie ako povinné, zákonom stanovené preškolenie zamestnancov v oblasti hygieny potravín. Môžete si to však premietnuť na akomkoľvek type povinného školenia vo vašej spoločnosti. Popíšme si jednotlivé faktory, ktoré sú dôležité pri implementácii povinných školení prostredníctvom e-learningu v podnikovej sfére.

1. Legislatívny rámec

Školenia v oblasti hygieny potravín sú povinné, periodicky sa opakujúce (1-krát ročne), pre zamestnancov, ktorí pracujú s potravinami. Legislatíva umožňuje vykonanie tohto typu školenia prostredníctvom internetu, ak sú dodržané podmienky kontroly priebehu štúdia z reportov.


2. Finančná efektivita

Finančná efektivita patrí medzi základy efektívneho manažmentu ľudských zdrojov. Uvediem jednotlivé nákladové položky.

E-learning

  • nákup LMS systému (ročný licenčný poplatok)
  • tvorba kurzu Hygiena potravín (jednorazový poplatok)

Prezenčné školenia

  • plat školiteľa
  • cestovné / PHM
  • ubytovanie školiteľa
  • náklady na zabezpečenie priestorov
  • obmedzenie prevádzky počas prezenčného školenia

Ak zohľadníme náročnosť školiteľskej činnosti a predpokladáme, že školiteľ zvládne denne preškoliť maximálne 2 prevádzky (120 prevádzok ÷ 2 = 60 pracovných dní, čo predstavuje položku minimálne 3 mesačných úplných mzdových nákladov na školiteľa. Ďalšou významnou položkou sú náklady na cestovné, niekedy dokonca na ubytovanie školiteľa.


3. Prístup zamestnancov k internetu

Významným faktorom ovplyvňujúcim implementáciu e-learningu v podnikovej sfére je prístup zamestnancov k internetu. Vzhľadom na to, že sa jedná o internetové školenia, zamestnanec môže kurz absolvovať pohodlne z domu. Spoločnosť, ktorej sa týka táto štúdia má na každej prevádzke minimálne jeden počítač pripojený k internetu, kde sa zamestnanci môžu striedať. 


Procesy, procesy, procesy!!!

Najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje úspešnú implementáciu e-learningu vo firme sú samotné procesy. V našom prípade sme vyladenie procesov zamerali na tieto kritické oblasti: 
  1. Samostatná registrácia zamestnanca vo vzdelávacom systéme a aktivácia vzdelávacieho kurzu. HR manažment je odbremenený od vytvárania loginov a manažmentu používateľov prostredníctvom LMS systému. 
  2. Kvalitná dokumentácia (príručky). Na to, aby aj menej zdatní zamestnanci v oblasti IT vedeli systém používať, boli vytvorené jednoduché a zrozumiteľné príručky. 
  3. Automatizácia celého vzdelávania. Keďže ide o povinneé opakujúce sa školenia, dôležité bolo nastaviť LMS systém tak, aby dokázal pracovať bez zásahu manažmentu a to opakovane každý rok. 
Vzhľadom na to, že ide o kompletne automatizované vzdelávanie, manažment nemá prakticky žiadnu prácu s obsluhou LMS systému. Úloha manažmentu voči zamestnancom je viac-menej konzultačná. 

Zlepšenie procesov!
Elektronizácia zasahuje do každej sféry ľudskej činnosti. Obrovskou pomocou pre implementáciu akéhokoľvek systému v podniku (vzdelávací systém, benefitný systém pre zamestnancov, elektronické výplatné pásky, atď.) by bolo automatické zriadenie firemného e-mailového konta pri nástupe nového zamestnanca do pracovného pomeru. 

Ak aj vaša firma rieši podobný problém so vzdelávaním zamestnancov, e-learning je rozhodne riešenie, nad ktorým by ste sa mali minimálne zamyslieť. Treba však zvážiť všetky faktory, ktoré boli popísané v tomto článku. Potom zostáva už len správne nastaviť procesy. Tie sa samozrejme môžu mierne líšiť v každej spoločnosti. 

Ďakujem za Vašu pozornosť, ak sa Vám článok páčil, lajkujte, zdieľajte, komentujte. 

Jožo

No comments :

Post a Comment