Friday, March 4, 2016

Sú vaši zamestnanci kompetentní? Otestujte ich!

Keď nám jedného dňa zazvonil pred obedom v kancelárii telefón, rozmýšľal som, či mám hovor zdvihnúť, alebo už ísť na obed. Nie, nie, tento článok nie je o tom, či som kompetentný vykonávať svoju prácu, ak rozmýšľam, či ísť na obed, alebo zdvihnúť pracovný hovor :)

Hovor som zdvihol a na jeho druhom konci bol manažér vzdelávania známej poisťovne. Požiadavka bola stručná a jasná: otestovať všetkých zamestnancov na Slovensku, či poznajú produkty, ktoré poisťovňa ponúka. Aj z tohto dôvodu bol kľúčový výber systému objektívneho elektronického vyhodnocovania a samozrejme procesy, na základe ktorých túto aktivitu zrealizovať. Výber vhodného riešenia trval asi rok ale k našej spokojnosti sme mohli túto službu zrealizovať a načerpať nové poznatky.

Je zaujímavé, ako formálny charakter testovania dokáže medzi zamestnancami rozprúdiť zvláštny tok energie, obavy, spomienky na časy školské, ale aj zodpovedne sa pripraviť na akt testovania. To, ako zamestnanci v hodnoteniach dopadli sme sa nedozvedeli, podstatné pre nás bolo, že procesy, ktoré sa nastavili, boli jednoduché, transparentné a celé testovanie prebehlo bez problémov.

Ilustračný obrázok

Testovanie zamestnancov prostredníctvom e-learingu je zaujímavý, jednoduchý a účinný mechanizmus na to, ako zistiť, či sú vaši zamestnanci kompetentní zastupovať spoločnosť pre predaji produktov a či majú o produktoch dostatok informácií.

Práve som si pri písaní tohto článku spomenul na jeden veľmi zaujímavý prvok, ktorý sa dá využiť na pozitívnu motiváciu zamestnancov práve v spojitosti s elektronickým testovaním. Spomeniem ho aj napriek tomu, že nebol využitý práve v prípade testovania zamestnancov poisťovne.

LMS systémy sú navrhované tak, aby dokázali na základe splnenia určitých podmienok študujúceho vystaviť automaticky elektronický certifikát alebo osvedčenie o absolvovaní kurzu, napríklad vo formáte PDF. Pri inom type testovania získali úspešní absolventi okrem elektronického certifikátu aj poukaz na meno na výraznú zľavu pri nákupe špecifického tovaru. V oblasti služieb môže byť zaujímavé pri úspešnom absolvovaní firemného vzdelávania  napríklad automatické vystavenie zľavového poukazu na masáž alebo podobnú službu. Pri desiatkach alebo stovkách zamestnancov sa takýto biznis s výraznou zľavou môže masérovi parádne oplatiť a HR manažér si môže pripísať výrazné plus za zamestnanecké benefity, z ktorých netreba odvádzať odvody :)

Aj táto skúsenosť nás utvrdzuje v tom, že súčasné riešenia na elektronické vzdelávanie môžu slúžiť  k realizácii zaujímavých nápadov HR manažmentu. Je to len vecou kreativity a sledovania cieľov manažmentu firmy.

Jožo

No comments :

Post a Comment