Thursday, March 3, 2016

Úvod do tvorby elektronických kurzov

Tento článok je určený pre tých, ktorí chcú získať základné informácie o tvorbe elektronických kurzov (e-kurzov), prípadne sa jej chcú začať venovať profesionálne. Zvládnutie tejto problematiky si opäť vyžaduje pochopenie viacerých súvislostí, ktoré si popíšeme v tomto článku.

Bez dostatočných informácií môže ísť o technicky a aj finančne náročný proces. Pri troche šikovnosti a s potrebnými informáciami si dokážete vytvoriť vlastné e-kurzy s minimalizovaním nákladov. Samozrejme, ak ste firma a vyžadujete profesionálne riešenie, je potrebné obrátiť sa na odborníkov v tejto oblasti.

Nástroje, ktoré slúžia na tvorbu e-kurzov sa nazývajú "authoring tools" (ďalej len AT). Konkrétnym nástrojom a ich možnostiam sa viac povenujeme v ďalších článkoch.

Základný pojem, ktorý je potrebné si v tejto časti osvojiť je interoperabilita. Teda schopnosť e-kurzu spolupracovať s LMS systémom. Z predchádzajúceho článku už vieme, že na to, aby sme vytvorený e-kurz mohli nahrať do LMS systému, musí byť vytvorený v nejakom štandarde, napr.  SCORM. Tento štandard je najpoužívanejší, preto sa budeme venovať najmä jemu.

Obrázok 1: Ukážka exportu e-kurzu v programe Adobe Captivate. Všimnite si parameter eLearning Output: SCORM 1.2

V princípe je úplne jedno, aký AT na tvorbu využívate. Podstatné je, aby dokázal hotový e-kurz vyexportovať v štandarde SCORM. V praxi to znamená, že takto vytvorený e-kurz môžete poskytnúť viacerým firmám, ktoré používajú rôzne LMS systémy. 

Na čo si dávať pozor? 
Predovšetkým na autorský zákon a použité zdroje. Netreba zabúdať, že každý obrazový alebo zvukový materiál ktorý použijete musí byť použitý v rámci určitých pravidiel. Na nákup obrazových materiálov nám slúžia fotobanky. Jednou z najznámejších je napríklad www.shutterstock.com.

Zhrnutie: 
Pri tvorbe e-kurzu myslite vždy na to, aby ste preň zebezpečili interoperabilitu, napríklad pomocou exportu do štandardu SCORM. Pre začiatočníkov je najideálnejším riešením vytvoriť si jednoduchý e-kurz pomocou MS Powerpoint a urobiť jeho export do SCORM-u. Na export do SCORM-u je potrebné nainštalovať si plug-in iSpring, ktorý si môžete bezplatne (na nekomerčné využitie) stiahnuť na tejto adrese >>>. Začnite s jednoduchými vecami a postupne pridávajte zložitejšie prvky. Používajte buď vlastné obrazové a zvukové materiály alebo cudzie v súlade s autorským zákonom.

Budem rád, ak do svojich komentárov prispejete ďalšími informáciami, ktoré pomôžu najmä začínajúcim tvorcom. Je to predovšetkým o Vašom osobnom rozvoji, chuti napredovať a vzdelávať sa.

Pomohol Vám tento článok s porozumením základnej problematiky tvorby e-kurzov? Ak áno, komentujte, zdieľajte, lajkujte :) Teším sa na Vás pri ďalšom článku.

Jožo

No comments :

Post a Comment