Friday, February 26, 2016

E-learning a jeho stavebné kamene

"E-learning je moderná forma vzdelávania s použitím informačných technológií." Toto je asi najzákladnejšia a najotrepanejšia definícia e-learningu z akademických zborníkov. Aké je však skutočné využitie e-learningu v podnikovej sfére?

Tento blog je určený predovšetkým tým, ktorí budú prichádzať s e-learningom do styku z profesionálneho hľadiska. Či už sú to HR manažéri, ktorým vysvetlíme základné princípy pri aplikovaní elektronického vzdelávania v ich firmách alebo tvorcovia elektronických kurzov, ktorým poskytneme užitočné informácie, na základe ktorých budú schopní tvoriť interaktívne elektronické kurzy. Na úvod si treba uvedomiť, že e-learning je rozsiahle odvetvie vzdelávania, ktorého zvládnutie si vyžaduje roky štúdia a analýz, nehovoriac o tom, že neustále sa objavujú nové trendy. Našou snahou bude písať jednotlivé články zrozumiteľne a jednoduchou terminológiou, aby im porozumel každý bez ohľadu na to, či ide o HR manažéra so základnou znalosťou obsluhy internetových stránok alebo hardcore programátora. Budeme veľmi radi, ak aj Vy vo svojich komentároch prispejete svojimi poznatkami, ideálne dobrými príkladmi z praxe.

E-learning

Pre lepšie pochopenie fungovania e-learningu v podnikovej sfére je potrebné rozdeliť si túto oblasť z technologického hľadiska na dve samostatné časti a následne sa oboznámiť s terminológiou, s ktorou sa budete stretávať.

1. LMS (Learning Management Systems / Systémy na riadenie vzdelávania)
2. Elektronické kurzy / vzdelávací obsah

Inými slovami, potrebujeme vzdelávací systém a naplniť ho obsahom.

Problematika obsluhy systémov pre riadenie vzdelávania (LMS) sa týka najmä HR manažérov, tvorba obsahu bude predovšetkým v réžii grafikov a dizajnérov. Ako ale spojiť obsah (kurz) so systémom (LMS)? Odpoveďou je záhadné slovíčko SCORM, ktoré znie skôr ako zaklínadlo. Budeme sa s ním stretávať pomerne často.

Poďme si teda stručne a jednoducho vysvetliť základné pojmy, ktorým by ste mali porozumieť pre ďalšie napredovanie: 
  • LMS (Learning Management System / Systém na riadenie vzdelávania) Základnou funkcionalitou je riadenie a kontrola vzdelávania, reporting a štatistiky, čo následne pomáha manažmentu v rozhodovaní. 
  • LCMS (Learning Content Management System / Systém pre priadenie obsahu) je prostredie (väčšinou v rámci LMS) ktoré umožňuje zúčastneným zhromažďovať vzdelávací obsah. LCMS sa zameriava na vývoj, manažment a publikovanie obsahu prostredníctvom LMS. 
  • SCORM (Shareable Content Object Reference Model / Odporúčaný model pre zdieľané objekty) je medzinárodný štandard, v ktorom sa tvoria e-learningové kurzy. SCORM štandard nám definuje štruktúru kurzu a jeho objektov. Napríklad usporiadanie kapitol a objektov, ktoré sa v nich zachádzajú. Kurz vytvorený v štandarde SCORM je zvyčajne jeden .zip súbor, v ktorom je zbalený základný súbor so štruktúrou kurzu a následne všetky dokumenty, prezentácie, videá, odkazy, atď. Tento štandard nám zabezpečí to, že kurz môžeme nahrať do akéhokoľvek LMS systému, ktorý tento štandard podporuje. Kurz vytvorený v štandarde SCORM je nezávislý na LMS systéme. O tom, ako tvoriť kurzy v štandarde SCORM a aké softvéry na to môžeme použiť si povieme v inom článku. 
  • Scoring (Hodnotenie) je neoddeliteľnou súčasťou e-learningu. Poznáme 2 základné typy hodnotenia. Bodové a percentuálne. 
  • Tracking (Sledovanie progresu). LMS na základe štrukturovaného obsahu vo formáte SCORM dokáže sledovať (trackovať) progres štúdia. V praxi to znamená, že ak študent zavrie kurz na kapitole č. 2 a k štúdiu sa vráti neskôr, začne tam, kde predtým skončil. 
  • Gamification (Gamifikácia) je účinný nástroj na motiváciu študentov. Väčšinou sa jedná o priraďovanie bodov za splnené úlohy, zbieranie odznakov, resp. ikoniek (tzv. achievements). Z pohľadu manažmentu štúdia sú v rámci gamifikácie v LMS systémoch k disopozícii tabuľky, v ktorých sú prehľady o tom, ktorí študenti sú najaktívnejší (tzv. ranking). Najaktívnejší študujúci môžu byť odmenení manažmentom. Toto je už vecou nastavenia samotných procesov vo vzdelávaní a kreativity HR manažérov. 
  • TinCan - TinCan API je nová špecifikácia pre technológiu, ktorá umožňuje zhromažďovať dáta o štúdiu používateľov. Všetci poznáme detskú hru TinCan, kde si spojíme dve plechovky špagátom a to, čo povieme do jednej plechovky sa ozve v tej druhej. Z technologického hľadiska nám na jednej strane LMS systém povie, čo používateľ urobil a to sa uloží na druhej strane do úložiska, ktoré sa nazýva LRS. Štruktúra dát štandardu TinCan je nasledovná: podstatné meno, sloveso, objekt. Inak povedané "Ja som urobil toto" a tento údaj sa uloží do LRS. 
  • LRS (Learning Record Store) je úložisko dát, do ktorého sa ukladá informácia vo formáte "Ja som urobil toto" (Jozef preštudoval Kapitolu 1). 
  • Cloud / Oblak. Cloudové riešenie je postavené na ukladaní dát na vzdialené úložisko prevádzkovateľa e-learningového systému. Celý systém vrátane dát je uložený u poskytovateľa a Vy nepotrebujete žiadne technické vybavenie. 
  • API (Application Programming Interface / Rozhranie pre komunikáciu medzi aplikáciami) je protokol, ktorý slúži na prepájanie medzi rôznymi systémami. Predstavme si VSTUP a VÝSTUP dát. Napríklad, medzi LMS systémom a podnikovým informačným systémom. Vstupom pre LMS môže byť napríklad údaj o zamestnancovi (meno, priezvisko, atď.), výstupom z LMS môže byť údaj o tom, aký kurz tento zamestnanec absolvoval a aké hodnotenie dosiahol. Tento údaj prostredníctvom API príjme podnikový informačný systém, ktorý signalizuje, že zamestnanec napríklad nemá ešte absolvovaný povinný kurz Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci. 
  • ASP (Application Service Providing) Systém je poskytovaný ako služba, nie ako softvér. Väčšina komerčných LMS systémov sa už poskytuje ako služba, nie ako softvér, ktorý Vám niekto odovzdá na DVD-čku. 
  • UI (User Interface / Používateľské rozhranie) - Ide o vizuálne rozloženie objektov v systéme (menu, tlačidlá, objekty na zobrazovanie jednotlivých dát, atď.). Jednoduché UI znamená hlavne jednoduché ovládanie systému.
    Zhrnutie: 
    Po pozornom študovaní by ste mali pochopiť, že na úspešné aplikovanie e-learningu vo firme potrebujeme LMS systém, ktorý si môžeme zaobstarať napríklad ako cloudové riešenie, poskytované ako služba ASP. LMS systém  potrebujeme naplniť obsahom (kurzami). Na to, aby sme obsah do LMS systému dostali, potrebujeme štandard SCORM. Na to, aby sme získali prehľad o tom, "kto preštudoval niečo" slúži štandard TinCan. Údaje o tom, "kto preštudoval niečo" sa nám ukladajú do úložiska LRS. Sledovanie údajov o progrese štúdia sa nazýva tracking a hodnotenie úspešnosti sa nazýva scoring. Ak chceme motivovať študujúcich prideľovaním bodov za rôzne splnené úlohy, využijeme prvky gamifikácie. Aby sa systém LMS ľahko obsluhoval, je dobré, aby mal jednoduché UI. Ak plánujeme LMS systém prepojiť s podnikovým informačným systémom, využijeme na to API. 

    Dáva Vám to zmysel? :) 

    Ak som na niečo podstatné zabudol, kľudne komentujte. V ďalších článkoch sa budeme venovať vhodnému výberu riešenia pre tvorbu elektronických kurzov, výberu LMS systémov, navrhovaniu procesov v e-learningu, dobrým príkladom z praxe, atď. 

    Ďakujem za Vašu pozornosť, ak sa Vám článok páčil, lajkujte, zdieľajte, komentujte. 

    Jožo

    No comments :

    Post a Comment