Monday, March 7, 2016

Top 5 nástrojov na tvorbu elektronických kurzov

Od teórie interoperability, elektronického systému na riadenie vzdelávania a štandardu SCORM prejdime k praxi a predstavme si 5 nástrojov na tvorbu e-kurzov, ktoré by mali byť v hľadáčiku všetkých tých, ktorí sa plánujú tvorbe e-kurzov venovať naplno.

Zvládnutie každého z nich si vyžaduje obrovské množstvo investovaného času do ich štúdia. Prinášame preto stručný popis najlepších riešení, aby sme Vám ušetrili čas a pomohli vybrať to najlepšie pre Vaše potreby. Rebríček je zoradený podľa komplexnosti riešenia a možností jeho využitia. Neobsahuje vyslovene len autorské nástroje, tzv. authoring tools, ale napríklad aj veľmi zaujímavý a efektný nástroj na tvorbu animovaných postáv a situácií Crazy Talk Animator.

1. Adobe Captivate

Najznámejší a najpoužívanejší softvér s najširšou funkcionalitou pre tvorbu interaktívnych e-kurzov.
Výhody: Dokáže importovať Powerpointové prezentácie, dopĺňať audio, video, môžete tvoriť pokročilé kvízy, atď. V súčasnosti ide o najkomplexnejšie riešenie pre tvorbu kurzov na trhu.
Nevýhody: Cena. Jednorazový poplatok za kúpenie softvéru je cca 1300€. Cena mesačného predplatného s ročnou viazanosťou je do 29€ mesačne.

2. iSpring (plug-in) pre Microsoft Powerpoint

Toto riešenie je najjednoduchšie pre tých, ktorí majú najmenej technických možností a zručností. Kurz sa dá pripraviť jednoducho v Powerpointe. Je potrebné stiahnuť si predtým plug-in iSpring, ktorý sa do Powerpointu nainštaluje. Hotová prezentácia sa dá potom vyexportovať do SCORM štandardu (.zip súbor) a nahrať do LMS.
Jednoduchý kurz vytvorený v iSpring si môžete pozrieť na tejto adrese >>>
Výhody: Najjednoduchšie riešenie, dá sa kupovať po častiach. Na nekomerčné využitie je základný plug-in iSpring, pomocou ktorého je možné kurz vyexportovať do SCORM-u zadarmo >>>.
Nevýhody: Vysoká cena pre komerčné využitie, viď cenník >>>

3. Camtasia

Výborný softvér na zaznamenávanie obrazovky. Používa sa veľmi často na tvorbu kurzov, kde je potrebné vysvetliť obsluhu nejakého softvéru alebo aplikácie. Je snímaná obrazovka a k tomu môže byť doplenný napríkla audio komentár.
Výhody: Prijateľná cena cca 340€ jednorazovo.
Nevýhody: Je to softvér zameraný najmä na zaznamenávanie obrazovky.

4. DemoBuilder

Softvér vhodný na softvérové simulácie. Ideálne riešenie na kurzy, kde je potrebné vysvetliť používanie softvéru alebo aplikácie a doplniť ho o audio komentáre.
Výhody: Priaznivá je cena cca 200€.
Nevýhody: Je to softvér zameraný najmä na zaznamenávanie obrazovky, jeho silnou stránku je len tvorba inštruktážnych videí pre aplikácie.

5. Crazy Talk Animator

Zaujímavý softvér na pokročilejšiu tvorbu e-kurzov je napríklad Crazy Talk Animator, kde si môžete vytvárať vlastné animované postavičky, ktoré môžete použiť v kombinácii s vyššie uvedenými programami. Nie je to plnohodnotný nástroj na tvorbu e-kurzov, avšak jeho zaradenie do zoznamu je opodstatnené, najmä z dôvodu, že e-leraningu je najmä o o interaktivite, tvorbe modelových situácií, atď. Softvér je možné zakúpiť od 249,95 USD.
Výhody: Možnosť tvorby animácií.
Nevýhody: Nie je plnohodnotný autorský nástroj na tvorbu kurzov.

Existuje množstvo ďalších nástrojov na tvorbu interaktívneho vzdelávacieho obsahu a určite budem rád, ak ich v komentári spomeniete a uvediete aj možnosti ich efektívneho využitia.

Ďakujem za Vašu pozornosť, ak sa Vám článok páčil, lajkujte, zdieľajte, komentujte.

Jožo



3 comments :

  1. Podrobne som si precitala vsetky clanky, ktore tu boli publikovane, ako HR manazer mozem skonstatovat, ze mam lepsi prehlad, z coho vsetkeho sa e-learning sklada a co vsetko musim vediet, ak si chcem vybrat co najlepsi e-learning system. Zastavam nazor, ze e-learningovy system, nech radsej vymyslia odborníci, resp. si vyberiem system, kde uz su nejake skusenosti, ako by som ho mala dat vytvarat nejakej spolocnosti.

    ReplyDelete
  2. Nice article and thanks for sharing this article.

    ReplyDelete
  3. Webinar universe vélemények – tudás és képzések

    ReplyDelete