Monday, April 11, 2016

Mobilné vzdelávanie / Mobile learning

Mobilný telefón je dnes úplne bežná vec a ten kto ho nemá, ako keby neexistoval. Elektronickej dátovej mobilite sa podriaďujú pomaly všetci vývojari softvéru a webových aplikácií. Na prvý pohľad sa bude možno zdať tento článok veľmi technický, ale pokúsim sa ho napísať tak, aby ho pochopil každý, kto sa o e-learning aspoň trochu zaujíma.



Mobilné vzdelávanie je pojem, ktorý sa vyvíjal s dobou. Rozumieme ním vzdelávanie na mobilných zariadeniach ako sú smartfóny a tablety. Ako však zabezpečiť, aby vzdelávanie fungovalo aj na týchto zariadeniach? Pri výbere riešenia pre mobilné vzdelávanie potrebujeme dve základné veci o ktorých sme si už písali v článku "E-learning a jeho stavebné kamene".
  1. Systém na riadenie elektronického vzdelávania (LMS)
  2. Vzdelávací obsah / kurz
Mobilné vzdelávanie má aj pre LMS a aj pre vzdelávací obsah svoje špecifiká.

1. Systém na riadenie elektronického vzdelávania (LMS)
Základným technickým pojmom LMS pre mobilné vzdelávanie je responzívny dizajn. Čo to znamená? Znamená to to, že objekty v LMS ako napríklad menu, tabuľky, tlačidlá, atď. sa nám prispôsobia veľkosti zariadenia, v ktorom vzdelávanie manažujeme. Záleží dokonca aj na tom, ako máme zariadenie otočené - či na výšku, alebo šírku. Responzívny dizajn sa prispôsobuje zariadeniu v reálnom čase a Vy reálne vidíte, ako sa Vám objekty rozťahujú alebo odskakujú počas toho, ako zariadenie otáčate. Niektoré objekty, ako napr. menu sa nám na mobilnom zariadení úplne schovajú, ak ich práve nepotrebujeme.

2. Vzdelávací obsah / kurz
Elektronické vzdelávacie kurzy sa väčsinou tvoria za účelom interaktivity. T.j. pohyblivé scény, audio komentár, video, atď. Interaktívny obsah bol v minulosti zväčša výsadou formátu Adobe Flash. Až nástup mobilných zariadení od Applu (iPhone, iPad) začal túto technológiu utláčať do pozadia. Bolo to z dôvodu, že takáto interaktívna aplikácia spotrebovala obrovské množstvo energie z batérie. Preto sa Steve Jobs rozhodol, že mobilné zariadenia do Applu nebudú technológiu Adobe Flash podporovať. Neskôr sa začali vynárať prípady, kedy sa prostredníctvom technológie Adobe Flash dostával do zariadenia škodlivý kód. Našťastie z pohľadu mobilného interaktívneho obsahu sa začala dostávať do popredia nová technológia HTML5. Tvorcovia elektronických kurzov však stále majú na výber možnosť exportu kurzu do obidvoch formátov, aj Adobe Flash, aj HTML5. Pre plne interaktívne mobilné vzdelávanie je však potrebné vyžadovať technológiu HTML5.

Zhrnutie
Ak chceme, aby náš e-learning fungoval aj na mobilných zariadeniach, potrebujeme zabezpečiť 2 základné veci. LMS, ktorý má responzívny dizajn a vzdelávacie kurzy vo formáte HTML5 :)

Jednoduché, však :)

Ďakujem za Vašu pozornosť, ak sa Vám článok páčil, lajkujte, zdieľajte, komentujte. 

Jožo






2 comments :

  1. Right on. It's more informative and easy to understand. Thanks a lot such a nice guideline.

    ReplyDelete
  2. This information is very valuable for me

    ReplyDelete