Friday, April 15, 2016

Ako zaviesť vo firme e-learning?

Možno kľúčová otázka pre tých, pre ktorých predstavuje e-learning neprekonateľnú technickú bariéru. Súčasné riešenia sú však oveľa jednoduchšie ako sa na prvý pohľad zdá. Treba si uvedomiť, že väčšina e-learningových riešení pre firemné vzdelávanie je poskytovaných ako služba cloudovou formou a tým pádom nie je potrebné vlastniť takmer žiadne technické vybavenie.



  1. Analyzujte si vzdelávacie potreby

V predchádzajúcom článku „Na aké typy firemných školení sa hodí e-learning?“ sme si popísali jednotlivé typy školení:
  • Vstupné školenia
  • Školenia povinné zo zákona
  • Produktové školenia
  • Školenia pre osobnostný rozvoj
  • Overovanie vedomostí

Zamyslite sa nad tým, ktoré typy školení Vám dokážu zavedením e-learningu ušetriť najviac času a finančných prostriedkov.

  1. Vyberte vhodný LMS

Väčšina systémov na riadenie elektronického vzdelávania (LMS) sa poskytuje ako služba na báze licenčných poplatkov. LMS sa od seba líšia funkcionalitou. Treba sa zamerať na také riešenie, ktoré je jednoduché na obsluhu, umožňuje sledovať rôzne výstupy, napr. reporty o štúdiu zamestnancov, prípadne obsahuje ďalšie doplnky ako gamifikácia (pozri článok „Gamifikácia vo firemnom vzdelávaní“) a v neposlednom rade je to cena riešenia.
Kúpiť takéto riešenie na mieru a nasadiť na vlastné servery si vyžaduje veľkú finančnú investíciu a oplatí sa len pre veľké spoločnosti.

  1. Zabezpečte vzdelávací obsah

Uvedomte si, že vlastný vzdelávací obsah je cenné firemné aktívum. Elektronický kurz si môžete vytvoriť buď sami, alebo jeho tvorbu zveriť profesionálom. Ak sa rozhodnete tvoriť vzdelávací kurz sami, odporúčam Vám prečítať si článok „Top 5 nástrojov na tvorbu elektronických kurzov“. Jednoduché kurzy s lineárnym obsahom zvládnete vytvoriť aj sami pomocou PowerPointu. Na zložitejšie kurzy s vetveným obsahom treba využiť profesionálne nástroje na tvorbu elektronických kurzov ako napríklad Adobe Captivate.
Ak chcete využiť e-learning na osobnostný rozvoj zamestnancov, je možné kúpiť už hotové kurzy od vzdelávacích organizácií a nasadiť ich do LMS.

E-learning v dnešnej dobe predstavuje dostupný a efektívny nástroj na firemné vzdelávanie aj v menších firmách. Ak nad ním uvažujete, spravte si dôkladnú analýzu toho, na čo ho chcete využiť. Technicky sa už dá zabezpečiť všetko a aj za prijateľné ceny.

Ďakujem za Vašu pozornosť, ak sa Vám článok páčil, lajkujte, zdieľajte, komentujte. 

Jožo

1 comment :